Madro-Klubben

Sult og mæthed

Det kan være en kæmpe hjælp at kunne mærke sult og mæthed. Især også i juleperioden, hvor der kan være mange fristelser og masser mad. Der er måske flere arrangementer, du skal til, hvor du bliver budt på (ekstra) mad. Og fordi der er en tendens til at vi spiser en bestemt type mad i juleperioden, vil man nogle gange opleve følelsen af, at man hellere må spise det nu mens man kan. Det kan være en masse forskellige tanker, der dukker op og får dig til at spise.

“Der er jo et helt år til vi kan spise julemad igen, så nu må vi hellere mens maden er der…”

“Nu bliver jeg tilbudt den her mad, så kan jeg jo ikke sige nej…”

“Hvad hvis hun synes, jeg er uhøflig, hvis jeg ikke tager en småkage?”

Hvorfor giver det mening at arbejde med sult og mæthed?

Det kan være en kæmpe hjælp at kunne mærke sult og mæthed. Især også i juleperioden, hvor der kan være mange fristelser og masser mad. Der er måske flere arrangementer, du skal til, hvor du bliver budt på (ekstra) mad. Og fordi der er en tendens til at vi spiser en bestemt type mad i juleperioden, vil man nogle gange opleve følelsen af, at man hellere må spise det nu mens man kan. Det kan være en masse forskellige tanker, der dukker op og får dig til at spise. “Der er jo et helt år til vi kan spise julemad igen, så nu må vi hellere”..

Mange oplever at julemånederne byder på en del overspisning, fordi der er så meget mad, der frister. Og det medfører dårlig samvittighed, hvor man banker sig selv oveni hovedet over at man ikke kunne tage sig sammen… at man ikke kunne sige nej… og alle de selvdestruktive tanker.

Overspisning kan ske både i situationen, hvor du spiser mad, du egentlig ikke har plads til i maven. Og det kan også sagtens ske i bilen på vej hjem fra arbejde, hvor man spiser, fordi man skammer sig over den mad, man nu har spist på arbejdet. Det kan også lige såvel ske derhjemme – at man smugspiser bagefter aftensmaden. Eller at man hælder lidt for mange snacks/juleslik/konfekt/andet op i skålen, du kan spise foran fjernsynet.

Når du kender kroppens signaler for sult og mæthed, kan du bedre navigere.