Eksempler på vægttabsstrategier:
Mærke efter sult og mæthed
Det kan være et rigtig godt sted at starte. Især hvis man i mange år ikke har mærket kroppens signaler. Kroppen skal nok fortælle dig, når den er sulten og mæt. Det kræver blot øvelse at lære hvordan man mærker efter de signaler. Og det kan tage tid, hvis det er mange år siden man har mærket efter.
Skriv maddagbog
Man kan nærmest føre sin egen lille dagbog over den mad, man spiser. Det kan give et overblik over den mad, der bliver spist i løbet af en dag. For nogen virker det som et super simpelthen værktøj, fordi man lige kan skrive ned inden man går i gang med at spise. Det kunne være en sætning som f.eks. “spiser frokost kl. 11:00 – pasta med blandet salat og kylling”. Senere på dagen kan du kigge tilbage og danne dig et overblik. Nogle gange vil du måske opdage, at du har spist mere end du plejer i løbet af en dag – mens der formegentlig også vil være dage, hvor du spiser mindre. Dette værktøj kan give et fint overblik over en længere periode, fordi du kan gå tilbage og se hvad du spiste de sidste par dage.
Skriv maddagbog i uddybet version
Samme princip som ovenstående punkt. Her tilføjer du blot hvordan du havde det inden du spiste – og efter du spiste. På den måde får du koblet nogle tanker og følelser/humør på. Det kan f.eks. gøre dig klogere på, hvis du har tendens til at spise, fordi du er føler dig uoplagt eller træt. Eller om du ofte spiser noget mad, du egentlig ikke rigtig har lyst til.
Spis varieret
Hvad betyder det egentlig at spise varieret? At du uden dårlig samvittighed spiser “al slags mad”, dvs. uden der er særlig mad, du ikke må spise. Mange har tendens til at kategorisere maden som værende sund eller usund. Og fidusen med at spise varieret, handler om at kunne spise fra begge kategorier og samtidig arbejde med sin mindset. Det betyder, at der er plads til et stykke kage, hvis du har lyst til det. Eller en bolle med ost, hvis du bliver inviteret på morgenmad hos svigerfamilien. At du ikke bliver “slået ud” eller sidder med følelsen af at skulle tilbage på sporet – men i højere grad kan trække på skuldrene og sige pyt. For der er plads til det hele. Du kan spise varieret.
Tag billede af din mad
Hvis du over en hel dag tager billede af den mad, du spiser, kan du få et overblik over en masse ting. Alt fra mængder, portionsstørrelser, anretningen, farvevalget, udtrykket på anretningen, smag og tekstur mm. Derudover kan du få et indblik i hvad du egentlig spiser i løbet af en dag. Det kan være en hjælp, hvis man ikke rigtig er opmærksom på hvad, hvor meget og hvornår man har tendens til at spise.
Intuitiv spisning
Det handler i bund og grund om at finde tilbage til kroppen og de signaler, den sender dig. Den kan langt hen af vejen guide dig enormt langt i forhold til hvornår du er sulten, hvornår du er tilpas, hvornår du er træt fremfor lækkersulten, hvornår du trænger til at gå en tur eller en lur på sofaen eller noget helt andet. Udfordringen er alle tankerne omkring at finde tilbage til kroppens signaler. Måske man ikke tør stole på, at kroppen ved bedst. Det kræver tillid til sig selv og sin krop, at mærke efter. Og vigtigst kræver det øvelse.
Tallerken-model
Der findes mange tallerken-modeller, man kan gøre brug af. Formålet kan være forskelligt. Det kan være alt fra et ønske om at spise flere grøntsager, og derfor laver man en tallerken-model omkring hvor stor en mængde grøntsager, der skal fylde på tallerken. Det kan også være en hjælp til at anrette henholdsvis kulhydrat, protein og fedt. Det kan være et super smart værktøj, hvis man kan lide den form for inddeling på sin tallerken. Der findes både Y-modellen, V-modellen og T-modellen. Tallerkenen bliver (billedligt) inddelt som et Y, V eller T ifølge disse eksempler.
Måltidsstruktur
Mange har en fast rutine omkring hverdagen, herunder også måltider. Ved at følge en måltidsstruktur, kan du i mange tilfælde undgå at blive fuldkommen oversulten og dermed overspise, når du endelig spiser. Tiden kan være din reminder om at det er tid til at spise. Det kan fungere godt, hvis man ikke kender sin krops signaler for sult særlig godt endnu. Mange rutiner er bundet op omkring tiden, f.eks. frokost på arbejdet. Den spises typisk i et bestemt tidsinterval, og på samme måde kan man indføre det ved andre måltider. Du bestemmer fuldstændig selv hvor mange hoved- og mellemmåltider, du foretrækker. Det kunne eksempelvis se således ud:
Kl. 7 morgenmad
Kl. 9 formiddagssnack
Kl. 11 frokost
Kl. 13:30 eftermiddagssnack
Kl. 17:30 aftensmad
Kl. 20 let aftensnack
Kalorietælling
Det er et redskab, der viser hvor mange kalorier, du spiser på en dag. For nogen virker dette redskab super godt, fordi det viser sort på hvidt hvordan kalorierne ser ud i maden. Mens for andre bliver det en stressfaktor, der taler ind i madstress, forstyrrede tanker om hvad du må (og ikke må) spise, at der går sport i at vælge den mad med færrest kalorier mm. Derfor skal man være opmærksom på kalorietælling som redskaber, fordi det i virkeligheden kan være en kæmpe trigger. Her giver det mening at kigge tilbage på fortiden og være bevidst om hvilken erfaring, man har med lige præcis kalorietælling. At tælle kalorier kan f.eks. gøres via en app, hvor man scanner stregkoden og afmåler den mad, man spiser.