Madro-Klubben

Har du lyst – eller er det bare en fristelse?

For mange virker det fuldkommen som det samme emne, når man arbejder med lyst og fristelser. Det hænger typisk sammen med at folk forbinder fristelser med noget, de har lyst til. Der er bare dét ved fristelser, at man kan lære hvorvidt man har lyst til at spise dem – eller om de egentlig bare frister. Det er nemlig ikke altid, at du overhovedet har lyst til den mad, du bliver tilbudt. Meget af det frister af helt andre årsager end lyst.

Det kan være fordi maden kun er tilgængelig i en vis periode. Det kan være frygten for at gå glip af noget, hvis ikke man smager på det. Og det kan også være en helt grundlæggende følelse af, at man måske er udenfor fællesskabet, hvis ikke man spiser med. Du ved, den der nu-sidder-vi-sammen-og-spiser-situation. Og den kan være svær at handle ud fra, fordi ingen nødig vil føle sig udenfor fællesskabet. Det ligger helt dybt i os, at vi gerne vil være en del af fællesskabet.

Forskellen på lyst og fristelse

Hvis du umiddelbart ikke helt kan se forskellen, kan man eventuelt se det således. Forskellen på lyst og fristelse er (groft sagt), at man kan fjerne sig fra en fristelse. Det kan man mere se som en ekstern ting, hvorimod lysten nærmest føles som “en del af dig” mens den er der. Det vil naturligvis altid være individuelt hvordan man helt specifikt påvirkes af fristelser. Og samtidig er det forskelligt fra person til person hvordan man mærker, at man har lyst til en bestemt mad.

Fristelser er lidt ligesom…

… når man går i gågaden og der dufter af brændte mandler. Pludselig får du lyst til netop brændte mandler. Fristelser opstår typisk pludseligt. Det er altså oftest noget, du ikke havde skænket en tanke inden du blev fristet af det.